Inbjudan till släktträff 20018

Kära släktingar!
Välkomna till släktträff lördagen den 2 juni 2018, kl. 11.00.
Vi besöker först Överenhörnas kyrkogård för att titta på vår farfar Mats Stenhammars grav, som Olof numera tagit över gravrätten till.
Därefter kommer nuvarande ägaren, Göran Groth, att visa oss det vackra Horns säteri vid Mälarens södra strand, nära Överenhörnas kyrka.
Mats Stenhammar föddes på Lilla Greby 1850, Askeby, han var min (Bettan) och mina syskons farfar. Under sitt första äktenskap ägde och bodde han med sin familj på Horns säteri. I farfar Mats grav är även hans första hustru Anna Pettersson och deras äldste son Axel begravda.
Mats flyttade sedan till Ringstad och gifte sig med Anna Kant, vår farmor.
Mer berättar vi vid släktträffen!
Vi äter lunch tillsammans på bygdegården i närheten. Vi återkommer med kostnaden för lunchen.
Så boka nu den 2 juni!!!
Anmälan gärna så snart som möjligt till Bettan/Elisabeth Stenhammar-Larsson dock senast den 20 maj.
elisabeth.stenhammar@telia.com , mobil 070 6365 248
 
 
Glöm inte bort att betala medlemsavgiften!  200 kr. per familj, 100 kr. per ensamstående och alla fyllda 18 år. Insättes på PG 292264-9!
Den släktmatrikel som snart kommer att finnas på hemsidan kan läsas med hjälp av en kod som skickas via e-post när medlemsavgiften är betald.

WILHELM STENHAMMAR INTERNATIONAL MUSIC COMPETITION 2010Galakonsert - 8 juni 2010


9-12 juni pågår första tävlingsronden. Alla kandidaterna sjunger 15 minuter var ur den repertoar som de själva har valt för tävlingen. De ackompanjeras på piano av bland andra Anna Margulis, en av Ryssland främsta pianister. Kravet på första ronden är att den innehåller minst en operaaria. De första två tävlingsomgångarna har fri entré. Besökare kan komma och gå och lyssna så länge de önskar. Tävlingarna pågår mellan kl 10.00 – 18.15 i De Geeerhallen i Norrköping

 

13-15 juni pågår andra ronden dit c:a 30 av kandidaterna går för att framföra ytterligare 25 min var till piano. Där är det bland annat obligatoriskt att sjunga dels Stenhammar och dels ett verk av de svenska kompositörerna Hans Gefors eller Daniel Börtz, resten väljer juryn fritt från varje kandidats respektive valda repertoar.

- Det är höga krav för att få bli antagen till tävlingen. Men det är för att kraven på bredd i en sångares kunnande är mycket större i dag. Därför har vi satt ihop en tävling där de tvingas sjunga verk från tre olika århundraden, på olika språk och även ur genrerna Oratorier och Lieder, säger Sonja Stenhammar.

 

17 juni är det Finalkonsert med 10 kandidater utvalda av juryn. De sjunger då två arior var ackompanjerade av SON orkestern. De tävlar om priser på totalt 270 000 kronor, bland annat publikens pris. Men minst lika viktigt som prispengar, är att på en rad i publiken sitter inbjudna operachefer som erbjuder engagemang på sina operascener.

- Det är väldigt svårt för nyutbildade sångare att få jobb, så de flesta kommer hit för att visa upp sig snarare än att vinna pengar, säger Sonja Stenhammar.

 

Det är bara Galakonserten och Finalkonserten som kostar entré. Första och andra ronden är gratis att gå in och lyssna på några av de mest lovande sångarna i världen! Man kan komma och gå som man vill mellan de olika sångarnas framträdanden.

Rekorddeltagande i sommarens Stenhammar tävling

 

Den tredje upplagan av Stenhammartävlingen arrangeras i Norrköping 8 – 17 juni med ett rekorddeltagande av 83 unga sångare från inte mindre än 29 länder. WSIMC har därmed växt till nordens största sångtävling.

- Årets startfällt blir svårt att överträffa. Tävlingen har verkligen fått stor internationell uppmärksamhet, säger Sonja Stenhammar, konstnärlig ledare och grundare av WSIMC.

 

Wilhelm Stenhammar International Music Competition (WSIMC) är en sångtävling inom klassisk musik av yttersta världsklass. Den hålls för tredje gången i De Geerhallen i samarbete med Norrköpings Symfoniorkester, SON.

- Det här är morgondagens Luciano Pavarotti och Birgit Nilsson, som här får chansen att visa upp sig inför den internationella tävlingsjuryn, säger Sonja Stenhammar.

Juryn består av sju stora namn inom operans värld, med hovsångare Kerstin Meyer som ordförande. (se bilaga)

 

Stort internationellt intresse.

Tävlingen kommer att besökas av operacheferna från Strasbourg, Mulhouse, Colmar, Düsseldorf, Duisburg, Stockholm, Göteborg, Coroña, Kairo, Alexandria och från Qatar.

- Ett av skälen till det väldiga intresset är de internationella framgångar som finalisterna i de två tidigare tävlingarna har nått. Tävlingen har verkligen fått rykte om sig att hålla världsklass, säger Sonja Stenhammar.

- En ledstjärna för oss är att alla kandidater, inte bara vinnaren, ska åka härifrån med en mängd positiva erfarenheter i bagaget, säger Sonja Stenhammar, som under 25 år själv stod på scenerna runt om i världen.

- Det åker unga talanger från hela världen till Norrköping för att få visa upp sig inför specialister. Vi har sett världskarriärer födas i den här staden och jag tror inte årets tävling blir något undantag” säger Olof Stenhammar, ordförande i Wilhelm Stenhammars stiftelse, som står för arrangemangen.

”Det blir 10 dagars stor musikupplevelse i Norrköping och jag ser med spänning fram mot avslutningskvällen med de tio finalisterna” fortsätter Olof Stenhammar.

 

Prinsessan Christina inviger.

2010 års evenemang inleds med en galakonsert den 8 juni. Stenhammartävlingen invigs då på scenen av Prinsessan Christina, inför en publik med bland andra Östergötlands nya landshövding Elisabeth Nilsson.

 

Wilhelm Stenhammar International Music Competition

P.O.Box 2154, SE-600 02 Norrköping Sweden

Phone: 0046 11 15 51 59, 0046 11 15 51 66, Mobile: 0046 730 35 68 54, Fax: 0046 11 15 51 55

stenhammarcompetition@norrkoping.se 

 www.stenhammarcompetition.se

WSIMC öppnas med en Galakonsert, invigd av Prinsessan Christina. Bl.a. kommer Östergötlands nya landshövding Elisabeth Nilsson att närvara.

­- Vi har lyckats få hit Layla Claire och Chul Ho Jang som solister. Båda tidigare pristagare i WSIMC, och båda numera etablerade på de internationella operascenerna.

- Under konserten framförs också Excelsior! av Wilhelm Stenhammar. Han är en mycket mer känd kompositör utomlands än vad han är här i Sverige. Finland har varit duktigare på att framhäva sin Jean Sibelius, och på samma sätt har Norge gjort sin Edvard Grieg känd. Men Wilhelm Stenhammar är en väldigt viktig neo-romantisk tonsättare, säger Sonja Stenhammar