Diverse artiklar som handlar om släkten

Här hittar ni texter som inte passar in under de andra rubrikerna på hemsidan. Det kan handla om släkten Stenhammar eller om någon bland de ingifta släktingarna eller om något som rör släkten.

 

Första texten hittades på Kungliga Biblioteket och handlar om Mathilda Stenhammars barnbarnsbarn Ivan Lönnberg.Tyvärr okänt  i vilken tidning den publicerades.

Klicka på artikeln så blir den mer lättläst.

 

Konstnär och krigare under första världskriget.

Läs mer om Ivan under fliken Om släkten>Släktingar med särskilda livsöden.

Om Einar Lönnberg

En landshövding i Kalmar län berättar i en memoarbok om drottning Victorias intresse för öländsk naturvård och hur han hanterade det. Läs nedan!

Visst liknar han Mathilda?

Sverige, Kugelberg, tidningsurklipp, 1888-1904
Den här databasen innehåller en samling tidningsurklipp som sammanställts av Otto Kugelberg (1843-1916), en välkänd svensk släktforskare. Klippen består i första hand av födelse-, vigsel- och dödsannonser från 1888 till 1904. För att kunna läsa i databasen måste man ha ett abonnemang på Ancestry. se
I databasen finns många uppgifter om "stenhamrar". Nedanstående är ett exempel på en sida där man kan "botanisera":

JULFIRANDE hos släkten.

 

Nedanstående långa men intressanta artikel från 1935 skrevs av Anna Krantz född Stenhammar när hon var i 60-årsåldern. Hon minns sin barndoms julfirande i Vreta klosters prästgård. Det är Föreningen Östergötlands Barns tidning Blåklinten som den hittades i. 

 

Anna Krantz var dotter till prosten och teol. doktorn Evald Stenhammar och själv prästfru. Det finns många fotografier av Anna och hennes syskon på hemsidan både under Porträtt och foton av släktingar och under Familjefoton.

 

Hedvig (Hedda) Stenhammar 1816-1893

Klippan är namnet på det missionshus som tidigare varit Christian Stenhammars prästbostad och som dottern Hedvig Stenhammar lät flytta 1873 till nuvarande plats där släktmötet ägde rum 2013 . I artikeln nedan finns prästgårdens historia. 1993 berättades denna intressanta historia under en avslutnings- och tacksägelsegudstjänst.

Klippan genom tiderna

Litet mer av Klippans historia nedan:

Husets nuvarande ägare nedan

Margareta och Bengt Johansson, husets nuvarande ägare, berättar om Hedvig och prästgården 2013.

Tackkort från Kerstin Sandelin, Sekreterare i eduf
Bakgrund: Handläggare för farmacevtiska preparat