Kerstin Stenhammar

Kerstin Stenhammar var en mycket släktkär person. Det är mycket tack vare henne som vi har en släktförening. Hon var telegrafexpeditör men utbildade sig också till konstnär bl.a. i Paris. Hon målade många porträtt av olika äldre släktingar. Som förlagor hade hon både fotografier och porträtt gjorda av andra konstnärer. 

Läs Kerstins trevliga krönikor under fliken Släktkrönikor

Kerstin Stenhammar som ung.

Vi har fått ett foto till hemsidan av en målning med Kerstin framför ett staffli, av Annhild Lundgren och Gertrud Graf. Målningen är gjord av konstnären T. Malmberg och förmodligen målad till hennes 60-årsdag, 1943. Vi har inte lyckats hitta någonting om konstnären men han förekommer då och då på auktionsverken.

Kerstin blir pensionär.

Kerstin Stenhammar
Amadeus Norlander Amadeus Norlander

 

 Vi har också ett stiligt porträtt av Kerstins man, folkskoleinspektören fil.dr. Amandus Nordlander 1866-1937.

Konstnär Kerstin Stenhammar

Ett vykort skickat 1908 till Kerstin från Caroline Odencrantz f. Stenhammar 1826
(Litet svårläst!) Gösta som hade kommit hem är sonen och kadetten född 1851.

 

Pont Neuf, en av Kerstins tavlor som är målad i Paris. Tyvärr finns inte något årtal angivet.

Utdrag av brevet från Mikael ljungberg :
Jag skriver konstnärsböcker på min fritid som berör Linköpingskonstnärer. Jag har gett ut ett flertal böcker med hjälp av olika kulturbidrag från stiftelser inom Linköping. Mitt nuvarande projekt berör Linköpingskonstnärer som är begravda utanför staden. En av dessa är konstnären Kerstin Stenhammar. Jag har sett lite bilder på er hemsida som jag hoppas är OK att använda om jag anger referens. Jag vet att hon dog i Stockholm men kan inte finna var hon är begravd på alla de begravningssidor som finns på nätet. Att dokumentera konstnärernas gravvårdar ingår som en icke obetydlig del i den bok jag nu skriver och jag förmodar att ni kanske vet var gravvården är belägen Med förhoppning om ert positiva svar sänder jag mina bästa hälsningar.
 

Med hjälp av medlemmar i styrelsen har vi svarat Mikael att Kerstin begravdes i All Helgona kyrkan i Stockholm och ligger begravd på kyrkogården i Vreta kloster. Vi har också talat om vilka tavlor som Kerstin har målat som ägs av styrelsemedlemmar.

Någon bild av gravstenen hade vi inte men nu har vi fått ett foto av Mikael. Se nedan!